Kaj je epilepsija?

> Epilepsija
Kaj je epilepsija?

Kako diagnosticiramo epilepsijo?

Kako živeti z osebo z epilepsijo?

Kako zdraviti epilepsijo?

Kako živeti z epilepsijo?

Pogosta vprašanjaEpilepsijo imenujemo še božjast ali padavica. Ime božjast izhaja iz prepričanja, da je bolezen »božja«, da so ljudi z epilepsijo obsedle nadnaravne, božanske sile. Ime epilepsija je izpeljano iz grške besede, ki pomeni biti napaden, biti ugrabljen. S tem mitom je že 400 let pred našim štetjem skušal opraviti grški zdravnik Hipokrat, saj je trdil, da epilepsijo povzročajo bolezni in okvare možganov in ni »nič bolj božja od katerekoli druge bolezni«. Ime padavica, ki je povezano z možnimi padci osebe med epileptičnim napadom, prav tako ni ustrezno. Bolnik z epilepsijo lahko doživlja tudi napade, pri katerih padcev ni.

Epilepsy
Epilepsija je stanje, pri katerem se pojavijo nenadne kratkotrajne spremembe delovanja možganov. Zaradi nenadne nepravilne dejavnosti nevronov (možganskih celic) so za kratek čas moteni človekova zavest, gibanje ali dejavnost. Takšna motnja se imenuje epileptični napad.

Vsak posamezni enkratni napad ne pomeni, da ima oseba epilepsijo. Pri otrocih so pogosti vročinski krči, napadi se lahko pojavijo pri različnih akutnih nevroloških obolenjih, npr. pri vnetju možganov, krče včasih povzroči neravnovesje telesnih tekočin ali drugih snovi v telesu, alkohol ali odtegnitev zdravila.

Epilepsija se diagnosticira, če se epileptični napadi ponavljajo.

Kaj je epileptični napad?

Epileptični napad lahko slikovito opišemo kot nenadno nevihto v možganih. Pojavi se začasna napaka v mrežni povezavi med milijoni možganskih celic. Pri normalnem delovanju možganov možganske celice nenehno in strukturirano izmenjujejo informacije, pri epileptičnem napadu pa izmenjavo informacij sočasno začne večja skupina možganskih celic. Na srečo so možgani navadno hitro sposobni vzpostaviti normalno stanje in epileptični napad se konča.

Epileptični napadi se razlikujejo glede na to, kje v možganih poteka nepravilna dejavnost možganskih celic.

Med epileptičnim napadom oseba izgubi nadzor nad različnimi telesnimi funkcijami, npr. nad delovanjem mišic, nad izločanjem telesnih tekočin, nad procesom razmišljanja ... Pri napadih se lahko pojavi kratkotrajna (nekaj sekund trajajoča) motnja zavesti ali popolna nezavest.

Kaj povzroča epilepsijo?

Vzroki epilepsije so različni. Pogost vzrok je obporodna poškodba zaradi pomanjkljive preskrbe tkiv s kisikom. Drugi vzroki epilepsije so lahko poškodbe glave, možganski tumorji, zastrupitve, možganske okužbe, možganska kap. Nekatere oblike epilepsije so gensko določene, pri številnih ljudeh pa je vzrok neznan.